Isnin, 31 Ogos 2009

: Bazaar Cempaka,Peringgit :

Bazaar Cempaka nie lokasi dia betul2 berhadapan ngan MELAKA SENTRAL ,berhampiran ngan TESCO MELAKA.... kat sini bila mula puasa je memang terkenal lah...petang orang menjual juadah.. menjelang malam pulak menjual persiapan raya...seperti baju kurung, baju melayu , tudung ,songkok ,bunga dan bermacam-macam lagi lah.... sampai aku sendiri rambang mata tak tahu nak pilih yang mane satu......hehehe....

Malam tadi aku ke sana ngan my hubby & my son...nak cari baju melayu my son...bak kata orang pie beli awal2 banyak pilihan.. nanti dah hujung2 takut tak ader warna yang cantik...orang punyalah ramai tapi nasip baik lah aku senang dapat parking....kebetulan aku sampai ader kereta yang nak keluar....Alhamdulillah....dekat sikit aku jalan...kalau tak..!!!!tak tahulah sama ader parking jauh atau terus balik....hehehhe...

Aduh pening kepala nak pilih baju melayu untuk my hubby & my son....jalan punya jalan , baju pun tak beli penat pun dapat.....huahuahua....sebelum balik aku ,my hubby & my son dok singgah makan sup kat situ....aku makan sup lembu..my hubby sup kambing dan my son sup ayam.... sedap nye.....aper pun aku kat situ sampai kul 1 lebih sampai irfan dah tak larat nak jalan... penat giler tue....masuk je kereta dia terus tido....hehehe....

Biasa malam kemerdekaan aku & hubby suka pie tgk bunga api...memandangkan tahun nie MERDEKA jatuh bulan puasa, so...tak ader lah bunga api.....aku & my son tgk bunga api biasa je yang budak2 nie lepaskan genap kul 12 malam tadi kat bazaar cempaka dan diorang ramai2 jerit MERDEKA MERDEKA MERDEKA.....gamat jap tak situ....hehehe....

Oklah ye...gambar nanti aku masukkan kalau aku pie sana lagi...tak sempat nak amik.... lagi pun cempaka tak jauh dari rumah mak mertua aku...jalan kaki pun blh sampai....huahuahua....

Layannnnnnnnnnnnn........

Selasa, 25 Ogos 2009

:: Sama kan...mimpi yg indah ::


Nak pie makan puasa......hehehe....dok buat aper yang terlintas je lah....huahuahua......isi masa yang ader jap...tue yang dok masukkan gambar tido my son.... yang sama tidonye ngan my hubby....memang sepeten tue...dari baby sampailah sekarang....aku bila bangun je tido mesti dok tgk gelagat mereka berdua tido sama je.....nama pun anak ayah....hehehe.... sabar je lah... mana nak tumpahnye kuah kalau tak ke nasi kan.....!!!!!


Hehehe....tengoklah gambar tido my son yang sama ngan tido my hubby tue.....tue anak baru seorang....kalau dah 2 ,3 orang nanti agak2,sama tak tido mcm ayah ke atau mcm aku kan......hanya Allah SWT saje yang tahu.....huahuahua......layan je lah eeeee kisah benar aku nie......


Layannnnnnnnnnnnnnnnn.........mimpi yang indah.......

Isnin, 24 Ogos 2009

Alhamdulillah....

Hari nie ...dah tiga hari kita berpuasa...Alhamdulillah aku bersyukur kerana walaupun my hubby kat hospital tetapi dia dibenarkan balik berbuka di rumah....tuelah untungnye masuk hospital bayarkan...aku bersyukur sesangat....my hubby dapat berbuka dan bersahur ngan aku... balik dari spital aku ngan hubby pie bazar ramadan kat cempaka dan peringgit tue....boleh ke sana dan ke sini sbb keduanye berhampiran ngan rumah mak mertua aku..hehehe...

Puasa pertama aku ngan my hubby pie bazar cempaka..org ramai tue...hai pening jap.... tapi yang seronok tue menu macam-macam ader....sampai tak tahu nak pilih makanan aper...hehehe...air mcm2 jenis...tapi air tebu lah jadi pilihan hati ku.... kat situ aku beli tepung pelita duyung,kutu bambu, jeli kelapa pandan ( irfan nak ) kalau tak beli dia tak nak gerak tue...sabar jelah... ayam bangsar....dan tidak ketinggalan popiah basah peringgit.... sedap tue...tiap2 tahun kakak tue mesti nyaga kat situ...Menu masak lak....ayam masak merah, sayur campur dan ikan sembilang goreng cili..Alhamdulillah menu ku hari pertama...

Puasa kedua aku macam biasalah aku pie amik my hubby kat spital pas tue terus pie bazar peringgit pulak....hhehehe... org ramai tue....kaki pun penat berjalan sbb panjang sangat kat tempat tue...menu pun pening nak pilih...rambang mata tue....aku beli kuih donat, pulut bakar , nasi beriani kambing dan air tebu lagi...hehehe... menu masak .....masak asam ikan, buat bihun sup dan pengat keledik...hehehe...alhamdulillah....

Aku bersyukur ngan rezeki Allah berikan.....AMIN... tapi sorilah tak dapat nak masukkan gambar...tak sempat nak amik....hehehe....aper pun layan cite jelah eeee..... SELAMAT BERBUKA.......

Layannnnnnnnnnnnnnnn..........

Jumaat, 21 Ogos 2009

: Putra Specialist Hospital :


Hehehe..aper nak dikata...blog aku nie asyik cite keluar masuk hospital je kan... Mula2 masuk aku lah..tak ader rezeki gugur 2 bulan dok kat hospital 5 hari... aku keluar hospital bapak mertua aku pulak sambung 12 hari..sebab sakit jantung... pas tue sambung ayah aku pulak masuk hospital 5 hari sebab masuk darah.... pas tue sambung pulak mak mertua aku masuk hospital 5 hari sebab sakit perut dan asthma... pas tue sambung lak kakak ipar aku masuk hospital 5 hari sebab asthma dan keluarkan air dalam badan 6 litir.... Lah nie my hubby lak yg masuk hospital sebab nak check balik belakang dia yg sakit....
My Hubby nie dah operation belakang pun 2 kali tempat yang sama....hard disk dia tersepit tue yang selalu sakit belakang... tue dulu lah..sekarang nie Alhamdulillah penderitaan yang my hubby alami dulu berkurangan selepas dia buat operation buang hard disk dia tue... baiklah my hubby nie ader insurans...kalau nak guna duit sendiri aku tak tahulah nak kata aper... hanya Allah SWT saje yg tahu....operation pertama dulu 12 ribu... dan buat kali kedua operation kos dia 38 ribu....aduh boleh beli kereta tue...hehehe...
Aper pun bak kata org dah bahagian masing2....aku pun tak tahu aper sakit kita akan datangkan...tengah sihat nie alhamdulillah...esok2 dah sakit hanya Tuhan saje yg tahu... bak kata my hubby sendiri lah " orang tak rasa orang tak tahu bertapa sakitnye "... sampaikan nak jalan pun tak boleh.... Kalau dulu operation tak buat..Doktor Zul bagitahu suami aku boleh lumpuh... Alhamdulillah...berkat doa, my hubby dapat di selamatkan...AMIN...
Gambar tue my hubby kene tahan wad...anak aku tak nak balik nak temankan ayah dia kat wad..pening..pening..hehehe... aper pun ibu tetap sayang ayah.... muahhhhh....
Pasni aku dan my famili dok tunggu adik aku pulak masuk hospital sebab dia dah sarat dah...dok tunggu kelahiran anak pertama... Irfan cucu emak aku yang pertama nie nak tunggu cucu kedua pulak...InsyAllah, harap2 selamat dan mudahkan lah kelahiran tue...AMIN... Aku pun tak sabar mak bergelar MAK LONG....hehehe....
Layannnnnnnnnnnnnnnn......

Sabtu, 15 Ogos 2009

: Office Baru Ku :


Pindah...Kemas...Pindah...Kemas....Hehehe....nie lah keje kami 3 org....aper nak buat boss dah suruh ikut je lah... nasip....sabar je lah...kat sini selesa sikit lah berbanding kat tempat lama dulu...tenang dan jauh dari bandar lah...aku tak kesah pun sebab nak di ikutkan tempat keje baru aku nie berhampiran ngan rumah aku sendiri...rumah aku nie tak duduk pun cuma aku balik seminggu sekali je...hehehe... kalau tempat keje lama dulu dekat ngan rumah mak mertua dan 10 minit dah sampai rumah emak aku... tak kesahlah janji keje kan...cari rezeki halal untuk anak....betul tak..!!!
Aper pun inilah hasil kerja keras kami bertiga dan hasilnye sungguh memuaskan...hehehe.. tue gambar tempat keje aku...cantik tak....hehehe....aku suka sesangat...Alhamdulillah...
Layannnnnn.......

Khamis, 13 Ogos 2009

: My Hubby & My Son :

video

Hehehe...my hubby & my son nie memang suka menyanyi... pantang dengar lagu je mulalah menjerit mcm org tak ingat dunia...sabar je lah..My hubby memang suka ngan muzik...bila masa lapang dia ngan geng dia suka pie jimming..kadang2 aku ngan my son ikut sekali...tapi klu hubby pie jimming malam aku n my son dok rmh je lah tak kuasa nak ikut...dok rmh lagi seronok...hehehe...My Hubby nie memang suka masuk mane2 pertandingan karoake... Alhamdulillah rezeki anak tue ader bak kata org... setiap kali masuk mesti dapat tempat ke 1..2.. atau 3... macam2 hadiah dah dapat...hadiah yang paling bermakna buat dia ialah TV 24 inci.. jenama Sony...tue yang dia suka masuk pertandingan tue....aku pun tumpang suka sekali lah... AMIN...

My Hubby nie sanggup buat aper saje klu dia dah suka sesuatu benda tue...My Hubby ader gak buat 4 time DJ...orang khawin... klu ader sesiapa yang berminat atau hendak buat majlis nak pakai set karoake...bagilah tahu ngan aku...bak kata my hubby dia amik tak mahal...harga boleh bincang.....hehehe...Aper pun kita suami isteri kene saling memahami agar berkekalan hingga ke akhir hajat... jangan halang aper yang dia suka...janji dia tahu aper batas dia sebagai seorang suami...betul tak...!!!!

Aper pun dengarlah lagu yg my hubby & my son nyanyikan nie...aku memang suka sangat lagu nie....hehehe...

Layannnnnnnnn......

Isnin, 10 Ogos 2009

: Khas Untuk Si Manja :

video

Khas untuk si comel....termasuklah anak ku irfan daniel yang tak jemu2 m'dengarnye setiap hari....tq cik umi...... aper pun nie baru percubaan...belajar sendiri....hehehe.... bak kata orang

" pandai2 lah nak idup" ...

Layannnnnnnnnnn....... comel ku.....

Sabtu, 8 Ogos 2009

H1N1 lagi....

H1N1 bila di sebut je mesti rasa takut dan macam2 akan terlintas di otak kepala...YA ALLAH , YA TUHAN KU... ENGKAU JAUHKAN PENYAKIT NIE PADA KELUARGAKU, KELUARGA MERTUA , KAWANKU DAN ORANG YANG AKU SAYANG....AMIN....,

Aku tak tahu nak kata aper...makin menjadi-jadi virus nie di Melaka....hari nie aku ke hospital ngan my hubby, biasalah dah jadi penghuni tetap kat sana buat masa nie sebab mak mertua aku masuk wad...dia dok tingkat atas tue...Aras 4 wad 1...tue kira wad warga tua lah.... bila tgk makcik dan nenek kat sana sakit aku terfikir....suatu hari nanti aku dah tua aper yang akan berlaku pada diri nie....aku pun tak tahukan aper nasip aku akan datang.... hanya Allah SWT saja yg tahu.... AMIN...

Hari nie aku terserempak ngan seorang pesakit H1N1 semasa aku nak hantar makan mak mertua ku.... pesakit tue mula2 masuk je... dia di masukkan ke rawatan rapi bilik khas yang mula2 mak mertua aku ditempatkan....bilik tue bukan senang nak keluar masuk... aper pun ptg tadi sebelum kaki aku melangkah masuk ke wad tue.....aku, my hubby dan semua pelawat kat sana di suruh keluar sebab pesakit H1N1 nak lalu.... Ya Allah masa tue hati aku dah berdebar2 dah....terus jalan ngan cepat tue.....tunggu punya tunggu pesakit tue pun di bawa keluar dari wad tue untuk ditolak masuk ke wad pesakit khas Aras 3.....Ya Allah... aku tgk dari jauh lah seorang budak yang berusia dan lingkungan 20 an....Ya Allah ...aku tak tahu nak kata aper masa tue.... lidah terkedu jap....hanya TUHAN saje yang tahu masa tue...... lepas pesakit tue di bawa keluar barulah kami di benarkan masuk semula..... muka masing2 nampak gelisah tapi aper nak di kata semua nak jumpa orang tersayang yang sedang sakit kat dalam wad tue.....

Aku tak boleh nak kata aper .....Hanya mampu berdoa KEPADA ALLAH SWT supaya hapuskan lah virus babi nie di muka bumi yang bertuah dengan cepat....AMIN....JAUHKAN LAH YA ALLAH ....

Oklah...aku tak tahu nak kata aper... sedih pun ader masa dok taipkan cerita nie...aku nie boleh dikatakan air mata duyung sikit....tak boleh tgk org nangis mesti nangis...cite sedih jangan cakap lah......heheheh.....aper pun aku suka kerana dapat kongsi masalah nie bersama....YA ALLAH ENGKAU LINDUNGILAH KAMI DARI VIRUS BABI NIE... AMIN...

Selasa, 4 Ogos 2009

hOspiTal laGi...05..

kat Hospital Besar Melaka....
Menjadi tetamu terhormat lagi di sana....hehehe...kali nie kesah emak mertua aku pulak masuk wad... dah tua2 nie mcm2 sakitkan ..sekarang nie darah muda bolehlah lawan sakit tue ..nanti bila kita dah tua nanti, kita sendiri pun tak tahu aper sakit kita yang datangkn.. Kuasa Allah SWT kan kita pun tak tahu masa depan kita... Harap2 jauh dan sempang2kan lah..AMIN..
Nak mulakan cite nie...smlm pagi aku pie antar my habby pie keje pagi... pastu terus balik lah nak amik anak aku yang masih tido lagi...sampai je rmh mak mertua aku dah mengadu sakit perut, dia minta tolong bwk pie klinik.. aku kata oklah emak siap.. dalam dia nak siap aku dengar ader bunyi benda jatuh aku ingatkan aperlah terus pie tgk..mahu2 mak mertua aku jatuh... Ya Allah ..aku pun pie lah angkat dia ngan bapak mertua aku.. pelahan-lahan angkat dia terus masuk dalam kereta...terus pie klinik...sampai klinik doktor lak tak ader sabar je lah... aku pun bwk dia pie klinik lain... sampai kat klinik je terus jumpa doktor dan dapat satu suntikan... tapi doktor tue panggil aku masuk kali kedua bahawa dia menyuruh aku bwk mak pie hospital sekiranya keadaan dia tak b' kurangan... Baik doktor...
Bila tgk keadaan emak dah berkurangan aku pun terus pie keje...masuk lewat semlm... aper pun balik dari keje aku terus balik rumahlah tak sempat nak pusing2 melaka jap..hehehe...sempat lagi tue...bukan aper aku nie suka jalan dulu sebelum balik.. karang dah balik nak keluar semula aku malas lah...hauhauhau... sampai je rumah aku terus pie pada mak mertua aku... aku kejutkan dia...dia diam... aku rasa dahi dia panas teruk tue....aku panggil my hubby jap.. aku pun terus kain basah lapkan kat badan kepala... masa tue lah dia dah buat perangai meracau2... saat yang sedeh sekali waktu bapak mertua tue menyuruh ajar mengucap di telinga dia... Ya Allah ..masa tue aku rasa seluruh badan aku dah mula lemah...aku kuat kan semangat... aku panggil mak....keadaan semalam betul2 ingatkan aku waktu arwah nenek aku... Aper pun tampa membuang masa my hubby pun terus call 999 untuk mendapat rawatan kecemasan....
Sampai je emak pun terus di bawa ke unit kecemasan ZON MERAH... tempat kawalan rapi yang tidak dibenarkan sesuka hati untuk keluar masuk...Keadaan kat hospital betul2 sibuk..orang keluar masuk tue...kat sana sume pakai mask sbb yang datang tue buat pemeriksaan H1N1...takutnye....sabar je lah... tunggu punya tunggu sampai ke mlm baru lah mak mertua aku di bawa masuk wad... Alhamdulillah sekarang keadaan dia dah berangsur pulih sikit.....aku balik dari hospital semlm sampai kul 2 pagi tue....aper pun aku harap mak mertua ku cepat sembuh...tue dah nasip dia...nasip kita tak tahu lagikan.... bak kata pepatah " Tuah Ayam nampak di kaki , Tuah manusia siapa yang tahu .." nie lah kesah mak mertua ku... tue gambar yang sempat aku amik... yang setia menanti...anak aku lah sampai tertido kat kerusi.... aper pun....
Layannnnnnnnnn........