Selasa, 29 Disember 2009

Rindunye.....

Wajah anak buahku....
Gambar nie dah lama nak masukkan tak masuk2 pun....sampai sekarang Sofea Zahra dah masuk 4 bulan tue....hehehe... sekarang dia dah semakin tembam tue.... nanti aku masukkan yang gambar terkini dia.... pasti rasa nak cubit pipi dia....bak kata anak aku paha dia mcm ayam kfc ....hehehe...ada2 aje....aper pun sebenarnye aku dah rindu kat blog aku nie sebab dah lama tak belai blog nie....hehehe..... Aku bz lah sekarang nie....banyak keje yang harus di selesaikn ujung tahun nie......
......I MISS MY BLOG......

Selasa, 6 Oktober 2009

:: Rumah Terbuka Ku 2009 ::

Gambar bersama Emak Tersayang....

Untuk parah tertamu....


Menu Rumahku... hasil masakan aku & my mom.... gambar bihun dan bbq terlupa nak amiklah... BBQ daging kambing & ayam je.....


Alhamdulillah....aper yang dirancang oleh aku dan adik2 ku...semuanye berjalan ngan lancar.... Rumah Terbuka Aidilfitri 2009 disambut ngan meriahnye....Tq yang sudi hadir....
Tak sangka ramai yang datang tue....yang tak jemput pun datang gak tue....hehehe... bukan aper rumah pun dah dalam kampung... siap my hubby pasang set karaoka dia...tue yang gamat jap....orang kampung tak tahu dah jadi tahu... yang rmh aku ader buat rumah terbuka.... tak kesahlah rezeki banyak....tue pun siap bungkuskan lagi bagi makcik2 aku yang datang....
Menu masakan air tangan aku dan my mom....dapat pujian tue....sukanye..tak sangka rendang ayam dan kuah kacang yang aku masak sorang2 tue sedap.....hehehe....puji sendiri....bukan aper tak penah masak dalam periuk besar sbb biasa masak dalam periuk kecil je....hehehe.... majlis aku sampai kul 1.30 pagi tue...huahuahua....memang bestlah....org klebang pun kepala gila2...baik yang muda mahu pun yang tua.....cayalah..... i like......
Aper pun sudilah tgk gambar2 yang sempat amik nie....hehehe... klu ader rezeki tahun depan saya jemput geng blog eee.....AMIN.....
Layannnnnnnnn......

Rabu, 30 September 2009

:: Slide Aidilfitri 2009 ::

Isnin, 28 September 2009

:: TEMA DIPAGI SYAWAL ::




WAJAH KESAYANGANKU DIPAGI SYAWAL....


Selamat Hari Raya Aidil Fitri....buat sume.... pagi yang bahagia disamping org tersayang....


Sabtu, 19 September 2009

:: Terima Kad Raya Dari Kawan Blog ::








Terima Kasih geng Blog ema yang sudi bagi kad raya nie.... Salam Aidilfitri......

Ema harap raya tahun nie lebih bermakna dari tahun lepas...gembira disamping org tersayang dan hati2 balik kampung....kalau dipanjangkan umur kita jumpa tahun hadapan...nanti bagi kad raya lagi tau...hehehe..

Yang lepas biar berlalu,
Yang hilang moga berganti baru,
Yang sedih jangan dibiar terus menganggu,
Moga berkat hidup ini, Murah rezeki & ceria selalu di Aidilfitri.


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...MAAF ZAHIR BATIN....

Dari : EMA SEKELUARGA....


Jumaat, 18 September 2009

:: Selamat Hari Raya Aidilfitri ::

Terimalah kad ini....khas buat blogspot.com

'Anugerah Aidilfitri "
Disana Apakah Ertinya Syawal
Tangisan Dan Rintihan Tiada Henti
Alangkah Hibanya Di Aidil Fitri
Buminya Bagai Ambal Duri
Disini Hari ini Lebaran Yang Dinanti
Sanubari Bernyanyi Suci Murni
Amalan Dirahmati Pekerti Lahir Batin
Sesuci Sebersih Lebaran ini
Bersalam Bermaafan
Keampuan Keberkatan
Berdendang Sehalaman
Bersaudara Berpanjangan
Yang Malang Jangan Lupa
Kusyukuri-MU Rabbani
Anugerah Aidil Fitri Indahnya Hari ini
Mari Puji Memuji Kepada Tuhan
Titis Kasihnya Melimpah Seluruh Alam
Mari Puji Memuji Tuhan Yang Esa Insyafi Nikmat Diberi
Dihari Raya
Disini Hari ini Lebaran Yang Dinanti
Sanubari Bernyanyi Suci Murni
Amalan Dirahmati Pekerti Lahir Batin
Sesuci Sebersih Ledaran ini
Bersalam Bermaafan
Keampunan Keberkatan
Berdendang Sehalaman
Bersaudara Berpanjangan
Yang Malang Jangan Lupa
Kusyukuri-Mu Rabbani
Anugerah Aidil Fitri Indahnya Hari ini
Mari Puji Memuji Kepada Tuhan
Titis Kasihnya Melimpah Seluruh Alam
Mari Puji Memuji Tuhan Yang Esa
Insyafi Nikmati Diberi Dihari Raya
( Buat kawan2 blog aku... SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI... harap raya tahun ini memberi seribu erti...semoga Allah SWT melindungi kita semua dan dapat berjumpa dihari raya tahun hadapan ... AMIN )...MAAF ZAHIR BATIN....





Rabu, 9 September 2009

: Sejuk Mataku :

Rumahku...Syurgaku... nielah gambar hadapan rumahku yang aku tgk seminggu sekali...hehehe..
pokok2 ku yang semakin tumbuh m'besar...setiap kali balik aku akan mula tugas m'bersihkan bunga kesayangan ku...hehehe...bak kata my hubby dari tanam pokok bunga baik tanam pokok buah....huahuahua....dok kampung bolehlah tanam pokok buah cik abg ku...nie dok taman mane ader tanah...lagi pun buat org marah je kan...yg penting hubby ku tahu aku memang minat... dia layan je.....hehehe.... Pokok2 aku nie idup sendiri berkat air ujan dan dilindungi oleh Allah SWT.... AMIN...agar terus hidup.... tuah rumah jarang balik....hehehe...
Layannnnnnnnnnnnnnnnn..

Isnin, 31 Ogos 2009

: Bazaar Cempaka,Peringgit :

Bazaar Cempaka nie lokasi dia betul2 berhadapan ngan MELAKA SENTRAL ,berhampiran ngan TESCO MELAKA.... kat sini bila mula puasa je memang terkenal lah...petang orang menjual juadah.. menjelang malam pulak menjual persiapan raya...seperti baju kurung, baju melayu , tudung ,songkok ,bunga dan bermacam-macam lagi lah.... sampai aku sendiri rambang mata tak tahu nak pilih yang mane satu......hehehe....

Malam tadi aku ke sana ngan my hubby & my son...nak cari baju melayu my son...bak kata orang pie beli awal2 banyak pilihan.. nanti dah hujung2 takut tak ader warna yang cantik...orang punyalah ramai tapi nasip baik lah aku senang dapat parking....kebetulan aku sampai ader kereta yang nak keluar....Alhamdulillah....dekat sikit aku jalan...kalau tak..!!!!tak tahulah sama ader parking jauh atau terus balik....hehehhe...

Aduh pening kepala nak pilih baju melayu untuk my hubby & my son....jalan punya jalan , baju pun tak beli penat pun dapat.....huahuahua....sebelum balik aku ,my hubby & my son dok singgah makan sup kat situ....aku makan sup lembu..my hubby sup kambing dan my son sup ayam.... sedap nye.....aper pun aku kat situ sampai kul 1 lebih sampai irfan dah tak larat nak jalan... penat giler tue....masuk je kereta dia terus tido....hehehe....

Biasa malam kemerdekaan aku & hubby suka pie tgk bunga api...memandangkan tahun nie MERDEKA jatuh bulan puasa, so...tak ader lah bunga api.....aku & my son tgk bunga api biasa je yang budak2 nie lepaskan genap kul 12 malam tadi kat bazaar cempaka dan diorang ramai2 jerit MERDEKA MERDEKA MERDEKA.....gamat jap tak situ....hehehe....

Oklah ye...gambar nanti aku masukkan kalau aku pie sana lagi...tak sempat nak amik.... lagi pun cempaka tak jauh dari rumah mak mertua aku...jalan kaki pun blh sampai....huahuahua....

Layannnnnnnnnnnnn........

Selasa, 25 Ogos 2009

:: Sama kan...mimpi yg indah ::


Nak pie makan puasa......hehehe....dok buat aper yang terlintas je lah....huahuahua......isi masa yang ader jap...tue yang dok masukkan gambar tido my son.... yang sama tidonye ngan my hubby....memang sepeten tue...dari baby sampailah sekarang....aku bila bangun je tido mesti dok tgk gelagat mereka berdua tido sama je.....nama pun anak ayah....hehehe.... sabar je lah... mana nak tumpahnye kuah kalau tak ke nasi kan.....!!!!!


Hehehe....tengoklah gambar tido my son yang sama ngan tido my hubby tue.....tue anak baru seorang....kalau dah 2 ,3 orang nanti agak2,sama tak tido mcm ayah ke atau mcm aku kan......hanya Allah SWT saje yang tahu.....huahuahua......layan je lah eeeee kisah benar aku nie......


Layannnnnnnnnnnnnnnnn.........mimpi yang indah.......

Isnin, 24 Ogos 2009

Alhamdulillah....

Hari nie ...dah tiga hari kita berpuasa...Alhamdulillah aku bersyukur kerana walaupun my hubby kat hospital tetapi dia dibenarkan balik berbuka di rumah....tuelah untungnye masuk hospital bayarkan...aku bersyukur sesangat....my hubby dapat berbuka dan bersahur ngan aku... balik dari spital aku ngan hubby pie bazar ramadan kat cempaka dan peringgit tue....boleh ke sana dan ke sini sbb keduanye berhampiran ngan rumah mak mertua aku..hehehe...

Puasa pertama aku ngan my hubby pie bazar cempaka..org ramai tue...hai pening jap.... tapi yang seronok tue menu macam-macam ader....sampai tak tahu nak pilih makanan aper...hehehe...air mcm2 jenis...tapi air tebu lah jadi pilihan hati ku.... kat situ aku beli tepung pelita duyung,kutu bambu, jeli kelapa pandan ( irfan nak ) kalau tak beli dia tak nak gerak tue...sabar jelah... ayam bangsar....dan tidak ketinggalan popiah basah peringgit.... sedap tue...tiap2 tahun kakak tue mesti nyaga kat situ...Menu masak lak....ayam masak merah, sayur campur dan ikan sembilang goreng cili..Alhamdulillah menu ku hari pertama...

Puasa kedua aku macam biasalah aku pie amik my hubby kat spital pas tue terus pie bazar peringgit pulak....hhehehe... org ramai tue....kaki pun penat berjalan sbb panjang sangat kat tempat tue...menu pun pening nak pilih...rambang mata tue....aku beli kuih donat, pulut bakar , nasi beriani kambing dan air tebu lagi...hehehe... menu masak .....masak asam ikan, buat bihun sup dan pengat keledik...hehehe...alhamdulillah....

Aku bersyukur ngan rezeki Allah berikan.....AMIN... tapi sorilah tak dapat nak masukkan gambar...tak sempat nak amik....hehehe....aper pun layan cite jelah eeee..... SELAMAT BERBUKA.......

Layannnnnnnnnnnnnnnn..........

Jumaat, 21 Ogos 2009

: Putra Specialist Hospital :


Hehehe..aper nak dikata...blog aku nie asyik cite keluar masuk hospital je kan... Mula2 masuk aku lah..tak ader rezeki gugur 2 bulan dok kat hospital 5 hari... aku keluar hospital bapak mertua aku pulak sambung 12 hari..sebab sakit jantung... pas tue sambung ayah aku pulak masuk hospital 5 hari sebab masuk darah.... pas tue sambung pulak mak mertua aku masuk hospital 5 hari sebab sakit perut dan asthma... pas tue sambung lak kakak ipar aku masuk hospital 5 hari sebab asthma dan keluarkan air dalam badan 6 litir.... Lah nie my hubby lak yg masuk hospital sebab nak check balik belakang dia yg sakit....
My Hubby nie dah operation belakang pun 2 kali tempat yang sama....hard disk dia tersepit tue yang selalu sakit belakang... tue dulu lah..sekarang nie Alhamdulillah penderitaan yang my hubby alami dulu berkurangan selepas dia buat operation buang hard disk dia tue... baiklah my hubby nie ader insurans...kalau nak guna duit sendiri aku tak tahulah nak kata aper... hanya Allah SWT saje yg tahu....operation pertama dulu 12 ribu... dan buat kali kedua operation kos dia 38 ribu....aduh boleh beli kereta tue...hehehe...
Aper pun bak kata org dah bahagian masing2....aku pun tak tahu aper sakit kita akan datangkan...tengah sihat nie alhamdulillah...esok2 dah sakit hanya Tuhan saje yg tahu... bak kata my hubby sendiri lah " orang tak rasa orang tak tahu bertapa sakitnye "... sampaikan nak jalan pun tak boleh.... Kalau dulu operation tak buat..Doktor Zul bagitahu suami aku boleh lumpuh... Alhamdulillah...berkat doa, my hubby dapat di selamatkan...AMIN...
Gambar tue my hubby kene tahan wad...anak aku tak nak balik nak temankan ayah dia kat wad..pening..pening..hehehe... aper pun ibu tetap sayang ayah.... muahhhhh....
Pasni aku dan my famili dok tunggu adik aku pulak masuk hospital sebab dia dah sarat dah...dok tunggu kelahiran anak pertama... Irfan cucu emak aku yang pertama nie nak tunggu cucu kedua pulak...InsyAllah, harap2 selamat dan mudahkan lah kelahiran tue...AMIN... Aku pun tak sabar mak bergelar MAK LONG....hehehe....
Layannnnnnnnnnnnnnnn......

Sabtu, 15 Ogos 2009

: Office Baru Ku :


Pindah...Kemas...Pindah...Kemas....Hehehe....nie lah keje kami 3 org....aper nak buat boss dah suruh ikut je lah... nasip....sabar je lah...kat sini selesa sikit lah berbanding kat tempat lama dulu...tenang dan jauh dari bandar lah...aku tak kesah pun sebab nak di ikutkan tempat keje baru aku nie berhampiran ngan rumah aku sendiri...rumah aku nie tak duduk pun cuma aku balik seminggu sekali je...hehehe... kalau tempat keje lama dulu dekat ngan rumah mak mertua dan 10 minit dah sampai rumah emak aku... tak kesahlah janji keje kan...cari rezeki halal untuk anak....betul tak..!!!
Aper pun inilah hasil kerja keras kami bertiga dan hasilnye sungguh memuaskan...hehehe.. tue gambar tempat keje aku...cantik tak....hehehe....aku suka sesangat...Alhamdulillah...
Layannnnnn.......

Khamis, 13 Ogos 2009

: My Hubby & My Son :

video

Hehehe...my hubby & my son nie memang suka menyanyi... pantang dengar lagu je mulalah menjerit mcm org tak ingat dunia...sabar je lah..My hubby memang suka ngan muzik...bila masa lapang dia ngan geng dia suka pie jimming..kadang2 aku ngan my son ikut sekali...tapi klu hubby pie jimming malam aku n my son dok rmh je lah tak kuasa nak ikut...dok rmh lagi seronok...hehehe...My Hubby nie memang suka masuk mane2 pertandingan karoake... Alhamdulillah rezeki anak tue ader bak kata org... setiap kali masuk mesti dapat tempat ke 1..2.. atau 3... macam2 hadiah dah dapat...hadiah yang paling bermakna buat dia ialah TV 24 inci.. jenama Sony...tue yang dia suka masuk pertandingan tue....aku pun tumpang suka sekali lah... AMIN...

My Hubby nie sanggup buat aper saje klu dia dah suka sesuatu benda tue...My Hubby ader gak buat 4 time DJ...orang khawin... klu ader sesiapa yang berminat atau hendak buat majlis nak pakai set karoake...bagilah tahu ngan aku...bak kata my hubby dia amik tak mahal...harga boleh bincang.....hehehe...Aper pun kita suami isteri kene saling memahami agar berkekalan hingga ke akhir hajat... jangan halang aper yang dia suka...janji dia tahu aper batas dia sebagai seorang suami...betul tak...!!!!

Aper pun dengarlah lagu yg my hubby & my son nyanyikan nie...aku memang suka sangat lagu nie....hehehe...

Layannnnnnnnn......

Isnin, 10 Ogos 2009

: Khas Untuk Si Manja :

video

Khas untuk si comel....termasuklah anak ku irfan daniel yang tak jemu2 m'dengarnye setiap hari....tq cik umi...... aper pun nie baru percubaan...belajar sendiri....hehehe.... bak kata orang

" pandai2 lah nak idup" ...

Layannnnnnnnnnn....... comel ku.....

Sabtu, 8 Ogos 2009

H1N1 lagi....

H1N1 bila di sebut je mesti rasa takut dan macam2 akan terlintas di otak kepala...YA ALLAH , YA TUHAN KU... ENGKAU JAUHKAN PENYAKIT NIE PADA KELUARGAKU, KELUARGA MERTUA , KAWANKU DAN ORANG YANG AKU SAYANG....AMIN....,

Aku tak tahu nak kata aper...makin menjadi-jadi virus nie di Melaka....hari nie aku ke hospital ngan my hubby, biasalah dah jadi penghuni tetap kat sana buat masa nie sebab mak mertua aku masuk wad...dia dok tingkat atas tue...Aras 4 wad 1...tue kira wad warga tua lah.... bila tgk makcik dan nenek kat sana sakit aku terfikir....suatu hari nanti aku dah tua aper yang akan berlaku pada diri nie....aku pun tak tahukan aper nasip aku akan datang.... hanya Allah SWT saja yg tahu.... AMIN...

Hari nie aku terserempak ngan seorang pesakit H1N1 semasa aku nak hantar makan mak mertua ku.... pesakit tue mula2 masuk je... dia di masukkan ke rawatan rapi bilik khas yang mula2 mak mertua aku ditempatkan....bilik tue bukan senang nak keluar masuk... aper pun ptg tadi sebelum kaki aku melangkah masuk ke wad tue.....aku, my hubby dan semua pelawat kat sana di suruh keluar sebab pesakit H1N1 nak lalu.... Ya Allah masa tue hati aku dah berdebar2 dah....terus jalan ngan cepat tue.....tunggu punya tunggu pesakit tue pun di bawa keluar dari wad tue untuk ditolak masuk ke wad pesakit khas Aras 3.....Ya Allah... aku tgk dari jauh lah seorang budak yang berusia dan lingkungan 20 an....Ya Allah ...aku tak tahu nak kata aper masa tue.... lidah terkedu jap....hanya TUHAN saje yang tahu masa tue...... lepas pesakit tue di bawa keluar barulah kami di benarkan masuk semula..... muka masing2 nampak gelisah tapi aper nak di kata semua nak jumpa orang tersayang yang sedang sakit kat dalam wad tue.....

Aku tak boleh nak kata aper .....Hanya mampu berdoa KEPADA ALLAH SWT supaya hapuskan lah virus babi nie di muka bumi yang bertuah dengan cepat....AMIN....JAUHKAN LAH YA ALLAH ....

Oklah...aku tak tahu nak kata aper... sedih pun ader masa dok taipkan cerita nie...aku nie boleh dikatakan air mata duyung sikit....tak boleh tgk org nangis mesti nangis...cite sedih jangan cakap lah......heheheh.....aper pun aku suka kerana dapat kongsi masalah nie bersama....YA ALLAH ENGKAU LINDUNGILAH KAMI DARI VIRUS BABI NIE... AMIN...

Selasa, 4 Ogos 2009

hOspiTal laGi...05..

kat Hospital Besar Melaka....
Menjadi tetamu terhormat lagi di sana....hehehe...kali nie kesah emak mertua aku pulak masuk wad... dah tua2 nie mcm2 sakitkan ..sekarang nie darah muda bolehlah lawan sakit tue ..nanti bila kita dah tua nanti, kita sendiri pun tak tahu aper sakit kita yang datangkn.. Kuasa Allah SWT kan kita pun tak tahu masa depan kita... Harap2 jauh dan sempang2kan lah..AMIN..
Nak mulakan cite nie...smlm pagi aku pie antar my habby pie keje pagi... pastu terus balik lah nak amik anak aku yang masih tido lagi...sampai je rmh mak mertua aku dah mengadu sakit perut, dia minta tolong bwk pie klinik.. aku kata oklah emak siap.. dalam dia nak siap aku dengar ader bunyi benda jatuh aku ingatkan aperlah terus pie tgk..mahu2 mak mertua aku jatuh... Ya Allah ..aku pun pie lah angkat dia ngan bapak mertua aku.. pelahan-lahan angkat dia terus masuk dalam kereta...terus pie klinik...sampai klinik doktor lak tak ader sabar je lah... aku pun bwk dia pie klinik lain... sampai kat klinik je terus jumpa doktor dan dapat satu suntikan... tapi doktor tue panggil aku masuk kali kedua bahawa dia menyuruh aku bwk mak pie hospital sekiranya keadaan dia tak b' kurangan... Baik doktor...
Bila tgk keadaan emak dah berkurangan aku pun terus pie keje...masuk lewat semlm... aper pun balik dari keje aku terus balik rumahlah tak sempat nak pusing2 melaka jap..hehehe...sempat lagi tue...bukan aper aku nie suka jalan dulu sebelum balik.. karang dah balik nak keluar semula aku malas lah...hauhauhau... sampai je rumah aku terus pie pada mak mertua aku... aku kejutkan dia...dia diam... aku rasa dahi dia panas teruk tue....aku panggil my hubby jap.. aku pun terus kain basah lapkan kat badan kepala... masa tue lah dia dah buat perangai meracau2... saat yang sedeh sekali waktu bapak mertua tue menyuruh ajar mengucap di telinga dia... Ya Allah ..masa tue aku rasa seluruh badan aku dah mula lemah...aku kuat kan semangat... aku panggil mak....keadaan semalam betul2 ingatkan aku waktu arwah nenek aku... Aper pun tampa membuang masa my hubby pun terus call 999 untuk mendapat rawatan kecemasan....
Sampai je emak pun terus di bawa ke unit kecemasan ZON MERAH... tempat kawalan rapi yang tidak dibenarkan sesuka hati untuk keluar masuk...Keadaan kat hospital betul2 sibuk..orang keluar masuk tue...kat sana sume pakai mask sbb yang datang tue buat pemeriksaan H1N1...takutnye....sabar je lah... tunggu punya tunggu sampai ke mlm baru lah mak mertua aku di bawa masuk wad... Alhamdulillah sekarang keadaan dia dah berangsur pulih sikit.....aku balik dari hospital semlm sampai kul 2 pagi tue....aper pun aku harap mak mertua ku cepat sembuh...tue dah nasip dia...nasip kita tak tahu lagikan.... bak kata pepatah " Tuah Ayam nampak di kaki , Tuah manusia siapa yang tahu .." nie lah kesah mak mertua ku... tue gambar yang sempat aku amik... yang setia menanti...anak aku lah sampai tertido kat kerusi.... aper pun....
Layannnnnnnnnn........

Khamis, 30 Julai 2009

cuTi - cuTi..Legend Pd ..2009

.. Legend Tower Pd...

Cuti - cuti malaysia... nie gambar aku bercuti kat Legend Tower Pd tahun nie... memang seronok giler punya...walaupun dekat je tapi dia amat memberi ku seribu kenangan manis.....bak kata orang ilang kusut yg aderlah bila bersama-sama ngan my hubby dan my son...hehehe...
irfan punyalah suka...anak aku nie dari kecil tapak tangan sehinggalah sekarang memang tak takut air... kalau dah masuk bilik air memang payah nak keluar... dulu masa baby aku ingat lagi.. waktu nak amik dia keluar dari besen mandi dia mesti nangis..tak boleh angkat,mesti nangislah...masuk balik dalam air dia diam...sabar je lah nenek yang tak jemu-jemu dok layan dia mandi hari2 tue...dia nie ikut perangai mak ngah dia...sabar je lah...Emmm,bila dia tahu yg kat sini ader kolam renang kejap2 nak turun mandi..my son nie memang beranilah..aku suruh mandi kat kolam kanak2...dia nak mandi kat kolam org dewasa tue...Layannnn je lah.....Aper pun kat sini waktu malam memang cantik... aku dok kat tower... so, dapat tgk p'mandangan dari atas... tenang je...kuasa Allah SWT jadikan siang dan malam....perut dah berbunyi, aper lagi masa untuk makanlah....hehehe... malam pertama kat pd aku dan my hubby pie makan sate kajang yang kawan aku cakap tue... lokasi dia betul2 kat depan pandai.. masa kawan aku cakap tue aku dan my hubby dah cari dulu sebelum aku pie chek in hotel..bukan aper senang terus tuju je...hehehe.. malam kedua, aku makan ikan bakar yang terletak tgh2 pekan pd.. boleh tahanlah tapi tak boleh tanding ikan bakar melaka...heheheh...sempat tue..aper pun memang tak rugilah kalau pie b'cuti kat sini..yang penting orang tersayang berada disisi....tidak lupa pada kak shi yang beri aku cadangan b'cuti disini sebab sebelum aku pie, dia dan family dah sampai dulu...tq kak shi... memang sukar nak lupa lah detik2 manis kat sini...waktu balik melaka aku sempat lagi tue singgah pantai teluk kemang...cantik pantai dia...aper pun nie lah kesah yang dapat aku bebelkan masa b'cuti kat pd.... InsyAllah kalau ader rezeki aku pie lagi kot...hehehehe....... tue cite tahun depanlah 2010...kalau ada umur aku kita jumpa cite blog aku tahun depanlah ye.... huahuahua.... Layannnnnnnn.....

Kenangan Hari Jadi ku..

dah besau anak emak...
Nie bukan aper dok isikan masa lapang yang ader..hehehe.. tue yang dok teringat nak masukkan gambar nie... Pejam celik ,pejam celik umur aku pun dah semakin meningkat... 28thn tue.. tapi muda lagi belum cecah 30 pun...hehehe...
Gambar tue b'day aku pada 14 mei 2009...genap 28 thn... aku tak sangka dah besau-besau pun dapat hadiah dan kek dari kawanku ita dan kak shi..hehehe..tq sesangat aku memang suka...aku tak akan lupa sampai akhir hayat...suka suka suka sesangat.....
kat ofic dah potong kek.. balik rmh emak pun adik aku dah belikan kek gak...potonglah kek lagi...hehehe...rasa terharu pulak....perut penuh kek tue...
Tak ketinggalan anakku Irfan Daniel pun dok sibuk nak potong kek gak... siap nyanyi lagi tue...
" camat ari jadi, camat ari jadi ibu ..camat ari jadi.." memberi satu ciuman tue... My hubby ...tak yah cite....heheheheheh.....
Aper pun aku memang sukalah dengan kejutan dan hadiah yang aku dapat pada hari jadi ku....hehehe...terima kasih bebanyak...tahun depan bagi lagi eeee.....hauhauhau......
...SELAMAT HARI JADI YG KE 28THN TO ME...
Layannnnnnnnnnnnnn...

Selasa, 28 Julai 2009

Banjir O banjir...

Banjir banjir oooo banjir....
Banjir lagi..semalam kat mlk ujan memang lebat sampai ke ptg.... kat dalam hati dan otak masa tue dah teringat kat rmh dah.. mcm dapat rasa air pasti akan naik.... dok buat keje lagi.. hati pun berdetik .. bapak mertuaku pun call.. dia bagitahu yang air dah naik... ima boleh balik tak...? Aku pun terus call big boss aku doktor lokman minta izin nak balik...baiklah boss aku nie seorang majikan yang perihatin ngan masalah pekerjanye..hehehe...pastu aku pun terus call lah my hubby suruh datang amik kat sini.. call punya call, dia tak jawab sebab pie melawat org meninggal kat kampung tue gak.. sabar je lah.. aku pun apa lagi call lah rumah emak suruh adik aku ekin datang amik aku..baik lah dia nie rajin.. dia nie memang pantang... pantang dia berjalan mcm aku n my son lah...hehehe..
Aduh bila sampai rumah aku pun...aper lagi terus masuk bilik dulu tgk my pc kesayangan.. selamatlah my hubby dah selamatkn pc ku dulu... kalau tak sedehnye... bilik aku nie tak lah sebesar mane tapi barang banyak tue... bak kata paknil...macam macam ade..hehehe..
Emmm..nak kata aper dah di takdirkan oleh Allah SWT ..nak menguji hambanye.. mungkin nie takdir dan dugaan aku olehnye...aku rehda dan bersyukur dengan ujian yang diberikan kepada ku.. bak kata perpatah.. " Berakit- rakit kehulu, Berenang- renang ketepian, Bersakit- sakit dahulu, Bersenang-senang kemudian. " Ya Allah aku terima dengan hati yang terbuka ujian yang Engkau berikan....AMIN...
Aper pun almari dan barang2 aku dah biasa dah dok pindah2.. yang penat aku, my hubby dan baba lah yang separuh mati...hehehe...apo nak di kato....SABAR je lah.... tak ketinggalan anak2 buah my hubby pun dok kemas dari air naik sampailah surut.... dah naik air satu hal nak kemas pun satu hal lagi... tapi badan nie yang tak surut2..hehehe... sempat lagi tue...
Badan nie pun dah sakit2.. penat tahap gaban punye... dah abis kemas semalam letak je badan tido tak sedarkn dunia termasuklah anakku yang penat dok main air.... dah marah pun dia buat tak kesah... yang bestnye dah penat main air dia makan bertambah-tambah... lapar laa tue... siannye... dalam penat-penat pun bila tgk muka irfan depan mata.. ilang penat bila irfan kata " ibu amik aper tue ...? irfan tolong ibu eee.... mcm kuat anakku nie.... cayang irfan... barang yang aku amik pun bukannye berat sangat rengan2 je..al-maklumlah aku nie baru pas gugur .. my hubby dah bagitahu awal2 dah barang berat jangan amik...
Nielah kesah banjir dirmh mak mertuaku... dengan KESABARAN yang terpahat di dalam hati ku .... aku terimalah seadanye....mungkin aper yang berlaku ader Rahmat disebaliknye...yg pasti dan aku pasti banjir mesti tiba lagi.... Banjir O Banjir.....
Tue gambar separuh je... aku dah masukkan yang penuhnye kat FB.... so,
Layannnnnnnnnnnnnn........

Jumaat, 24 Julai 2009

Pokok buah yg dinantikan...03...

pagi2 dah dok tgk buah mata kucing.... sama mcm ibunye...
lagi teruk ...pagi dan ptg tue....hehehe...

Pokok yang dinantikan sekian lama.. rasa2 4 tahun kot.... last dapat rasa buah mata kucing nie, aku ngandung irfan 5 bulan...pokok nie tumbuh semula sebab pokok yang lama dulu tercabut di bawak angin ribut...mcm tak p'caya pokok yang akar dia kuat pun boleh terbang... Kuasa Allah SWT... dah kehendak dia kan, terima seadanye....
Aper pun aku mcm irfan gak pagi2 dah dok tgk pokok nie.. siap tawab lagi nak tgk kalau2 dah besar buahnye yang boleh dimakan ...hehehe... Pokoknye rendang, buah dah memcecah ke tanah...nak rasa datanglah rumah...huahuahua...Pokok nie dah ader tetamu tetap... nak tahu sapa...burung kelawah, malam2 kan burung nie keluar cari makan...sabar je lah... nak bungkus malas..biar je lah dah rezeki dia kan...lagi pun buah nie isi nipis sikit...bak kata bapak mertua ku nie pokok buah mata kucing kampung.... ok lah ye..nak rasa dtglah rumah....
Layannnnnnnnn........

Khamis, 23 Julai 2009

pusing2 mlk...02..

Emmmm...sedihnye tak dapat pie jj... :( ... ari nie awal lah pulak my hubby datang amik kat tempat keje ... kul 4.35 pm dah sampai tue...ingat nak datang jumpa doktor ke sbb my hubby baru pas kene campak... rupanye dia kata dah tak tahu nak jalan mane...sabar je lah...hehehhe...
Masuk je kete aku pun cakaplah ngan my hubby , jom pie jj kita jalan2...dia boleh kata malaslah ma, parking mesti penuhnye..karang nak jalan jauh...sabar je lah..ilang mood jap..my hubby kata dari pie sana ,baik pie makan..wah bagus 2.. abg belanjar ee, ma tak masuk wit lagi..heheheh...
Nak tgu kan kedai yang aku makan ngan family aku masa menyambut b'day irfan.. tue yg my hubby ajak pusing2 satu melaka.... dari bandar melaka ke semabok ,pusing ke duyung ,masuk ke kampung tambak paya, lalu ke tiang 2 kampung jawa ,ikut ke jalan baru yang boleh keluar ke sempang mane eee...tak ingat jalan lah...banyak sangat tempat yang aku tak penah jalan pun dah sampai dah...hehehehe....
Tahu2 keluar je sampailah ke tempat yang di tuju tue....tapi kene tgu jap lah sebab kedai tue baru nak buka...heheheh...sabar je lah...aper pun my son lah orang yang paling suka... banyak nye dia makan sampai nak suruh dia jalan pun dah malas....dalam kete dah dok diam... irfan cakap ngan ayah dia... nanti ayah belanjar lagi eee...perut irfan dah buncit.... gelak jap ayah dia...aper pun aku tak sempat nak amik gambarlah sebab hp aku beteri kong...my hubby punya hp lupa nak amik kat dalam kete....nie saje je dok mengomel sambil dok tgu baju jubah dok basuh dalam mesen....entah boleh kering ke tidak nie... dah terlelap jap tadi... my hubby nak pie keje baru dia panggil..tue yang terus basuh baju...hehheehh....
Nak suruh layan gambar tak dapat amik, so layan cite je lah eeeeee...... Layannnnnnnnnn....

Selasa, 21 Julai 2009

Pantun Melayu Warisan Bangsa..

Buah jering di atas para,
Diambil budak sambil berlari;
Kering laut tanah Melaka,
Baru saya mungkir janji.

Bangsal di hulu kerapatan,
Sayang durian gugur bunganya;
Sesal dahulu pendapatan,
Sesal kemudian apa gunanya.

Lipat kain bersimpul pulih,
Mari ditaruh haluan perahu;
Tempat main boleh dipilih,
Tempat jatuh siapa yang tahu.

Berapa tinggi pucuk pinang,
Tinggi lagi asap api;
Berapa tinggi Gunung Ledang,
Tinggi lagi harap dihati.

Pulau Sembilan tinggal delapan,
Satu merajuk ke Kuala Kedah,
Sudahlah nasib permintaan badan,
Kita di bawah kehendak Allah.

Pokok lada tumbuh sebatang,
Pokok cempedak sudahpun rebah;
Selagi ada bulan dan bintang,
Kasihku tidak akan berubah.

Burung merak lebat bulunya,
Dipikat pula oleh Cik Baba;
Emas dan perak harta dunia,
Ingatlah Tuhan ingatlah keluarga.

Isnin, 20 Julai 2009

Kesahku 01...

Tajuk kat atas tue ema belasah je.. bak kata orang blog sendiri kan...hehehe...Aper pun nak mulakan cite.. Bulan lepas ema bawak ayah pie klinik sbb dia demam.. Doktor cheklah, dia kata muka pakcik pucatlah.. Doktor kata pakcik amik darah kita antar makmal, ayah pun kata oklah saya setuju... Pastu doktor bagitahu keputusan pakcik paling lewat 3 hari baru dapat.
Lepas 3 hari keputusan dah dapat ema amik dan letak kat atas meje ofic, sebelum nak tunjuk pada doktor untuk mengetahui aper masalah blood test tersebut... pie tgk doktor tak ader , oklah biarkan dulu..otak nie dah banyak sangat nak fikir sampai lupa nak tunjuk keputusan tersebut sehinggalah ayah telefon ema dia kata dia nak mc setengah hari sebab badan tak sedap rasa.. Ema kata ayah datang jumpa doktorlah takut demam luar biasa, al maklumlah sekarang virus macam-macam...Oklah ayah datang jumpa doktor.. Dengan kuasa Allah SWT dia ingatkan ema pasal keputusan blood test yang dah sekian lama tersimpan di kotak khas meja ema..
Ayah pun cheklah, doktor cakap perkara yang sama..muka pakcik pucatlah..Ema pun tunjuklah keputusan darah tue.. Doktor terkejut tgk darah tak cukup 5.5 pel, banyak nie pakcik kalau nak makan ubat mungkin amik masa yang lama, pakcik pie hospital eee... Ayah boleh tak nak tue pie hospital dia kata lecah nak makan ubat komon..Selang 2 hari, ayah dah siap nak pie sembahyang jumaat lepas keluar dari bilik air amik air sembahyang dia dah pitam, baik tak jatuh.. Emak pun call ema bagitahu, ema pun cepatlah menyuruh big boss ku membuat surut masuk hospital... Kat hospital ema pie lah kat wad kecemasan ..yang kelakarnye masa nak daftar orang tue ingat ema yang sakit dia tgk keputusan ayah yang kurang darah, ader ke dia ingat ema yang kurang darah..peliknye sbb ema nie dah terlebih darah..hehehe..Ayah pun ditolak masuk wad kecemasan untuk pemeriksaan lanjut..Sehingga malam ema dan emak kat luar wad kecemasan sebab wad tak atas penuh...aper pun dah masuk 4 hari ayah kat sana, Alhamdullillah keadaan ayah dah oklah.. dari tapak tangan ayah yang berwarna kuning sekarang dah berwarna merah... Ayah masih di wad lagi harap2 cepatlah ayah keluar...
( Nielah kesah ayah ku masuk wad, nantikan kesah bapak mertua ku masuk wad bulan lepas... TUNGGU )......

Ahad, 19 Julai 2009

Menjadi Pasangan Bahagia Sepanjang Hayat..

  1. Saling memaafkan antara satu sama lain.
  2. Bertolak ansur menwujudkan persefahaman.
  3. Bersifat terbuka dan berterus terang.
  4. Sensitif terhadap pasangan.
  5. Menghargai pasangan anda.
  6. Beri perhatian.
  7. Zuriat penambat cinta.
  8. Detik Romantis melakar Cinta.
  9. Ucapkanlah kata Cinta.
  10. Urutan kasih sayang.
  11. Ingat tarikh penting.

Tentang Cemburu..

Perasaan cemburu yang wujud dalam diri adalah sesuatu yang normal tapi jika keterlaluan ia tidak lagi dianggap bergitu lebih buruk lagi jika anda termasuk dalam ketegeri CEMBURU BUTA. Sebenarnya aspek kepercayaan sangat penting dalam sebuah kehidupan dan ia menjadi punca kepada semua masalah berkaitan cemburu ini.

Langkah atasi rasa Cemburu.

* Kenal pasti alasan apa yang membuatkan anda berasa terlalu cemburu pada pasangan.Adakah ia kerana peristiwa semasa kecil atau ada peristiwa hitam yang berlaku...?
* Fikir sedalam-dalamnya apa yang anda lakukan pada pasangan, selalulah berpandangan jauh.
* Kenal pasti kelebihan diri sendiri, sekali gus akan membuatkan anda yakin kepada diri sendiri.
* Ubahlah sikap,setiap kali anda rasa cemburu,tulislah dan berilah markah berapa tahap cemburu anda itu.Kemudian tanyalah pada diri sendiri,mengapakah kita bersikap sedemikian dan berikan markah sekali lagi.Percayalah rasa cemburu akan hanya merosakkan sebuah perhubungan kerana ia berasakan kepada sebuah perkataan,KEPERCAYAAN.

Sabtu, 18 Julai 2009

Renungan...Hati & Lidah...


Surah Luqman yang terdapat dalam al-Quran berdasarkan nama Luqman, seorang bijaksana yang banyak memberikan panduan berguna pada manusia. Suatu hari majikan Luqman menyuruhnya menyembelih seekor kambing.Selepas kambing disembelih, Luqman disuruh mengeluarkan dua ketul daging yang paling baik daripada kambing itu. Luqman lalu mengeluarkan lidah & hati.
Suatu ketika lain, majikannya mengarahkan Luqman menyembelih kambing lagi. Dia mengarahkan Luqman mengeluarkan dua ketul daging yang paling buruk sekali. Sekali lagi Luqman mengeluarkan lidah dan hati. Majikannya bertanya,mengapa Luqman berbuat bergitu, jawab, " tiada yang paling baik daripada hati dan lidah jika iabaik, Dan tiada yang paling buruk daripada kedua-duanya jika ia jahat.
( hati biar bersih, lidah jagalah dengan baik )....

Jumaat, 17 Julai 2009

Rabu, 15 Julai 2009

Ayah & Emak tersayang....


Ayahku... Sethw Mahmud Bin Sethw Ghani.
Emakku.. Rokiah Binti Kassim.
( kasih sayang yg diberikan tidak ternilai.. ku sentiasa doakan agar Allah SWT melindungi ayah dan emak.. dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan diberikan kesihatan.. AMIN )..
ALONG SAYANG AYAH & EMAK HINGGA KE AKHIR HAYAT, DOA EMAK & AYAH UNTUK ANAKNYE YG TAK PENAH TERLEPAS DARI BIBIR... I LOVE U......Muuuaaaahhhhhhhh.....

Adik-adikku....

Nuraini Binti Sethw Mahmud
( Adik yg ke - 6.. Mak Teh )
Noor Amizah Binti Sethw Mahmud
( Adik yg ke - 4 .. Mak Lang )

Rozaliza Binti Sethw Mahmud
( Adik yg ke - 2 ..Mak Ngah )
Noor Ashikin Binti Sethw Mahmud & Sethw Ammar
( Adik yg ke 3 & yg ke 5 .. Mak Cik & Pak Ude )
Faridah Binti Sethw Mahmud
( Adikku yg bongsu.. Mak Su )

Permulaan Yang Baru Bermula..

Dedikasi untuk suami tercinta KHAIRUL MOHAMED, 5 tahun yang penuh dengan suka-duka,tabah diharungi bersama. Hidup bersamamu mengajarku erti Kesyukuran , Kegembiraan, Kesedihan , Kesadaran dan Kemarahan.
Terima kasih kerana masih teguh disisiku, anak tersayang IRFAN DANIEL segalanya buatku.
Buat keluarga dan keluarga mentua, terima kasih atas sokongan terutama untuk adikku yang tidak jemu-jemu menghulurkan bantuan.Juga untuk teman-teman yang tidak jemu-jemu memberikan sokongan.

Ahad, 12 Julai 2009

Sayangku..


Suamiku... Khairul Bin Mohamed

buah hati





Anakku.. Irfan Daniel Bin Khairul